top of page

Heb jij moeite met delegeren?

Dan ondermijn je eigenlijk flink je eigen groeikansen …


Niet zelden kom ik leidinggevenden tegen die moeite hebben met delegeren. Ze zien het afstaan van taken als een garantie op problemen. Wat jezelf doet, doe je beter, niet? En in veel gevallen kan dat ook perfect zo zijn en daar is op zich uiteraard niks verkeerds mee.


De argumenten die ik dan hoor zijn de volgende:

  1. Mijn medewerkers mogen altijd bij me aankloppen met een probleem, dan lossen we dat samen op. Hier lees je eigenlijk tussen de regels: mijn medewerkers mogen het probleem niet zelf oplossen, daar moet ik bij betrokken zijn …

  2. Als ik het allemaal moet uitleggen, dan ben ik veel te lang bezig, en kan ik die taak net zolang zelf uitoefenen.

  3. Als ik het niet zelf doe, is de kwaliteit nooit zo goed als wanneer ik het zelf doe.

Elke redenering hierboven is valabel, alleen … het helpt je niet als leidinggevende, integendeel.


Je legt een hypotheek op je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van je team.

Bedenk even het volgende:


  1. Als je taken zelf blijft uitvoeren die iemand anders ook zou kunnen doen, is dat tijd waarin je geen nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen. Je wordt immers -net als iedereen- begrensd door de beschikbare tijd. Hoe meer jij die kunt besteden aan zaken waar je sterk in bent en aan je eigen ontwikkeling, hoe sneller je ontwikkelt en groeit als persoon. En wellicht hoe meer kansen dat jij zaken van jouw leidinggevende kunt overnemen.

  2. We hebben bijna allemaal een mindset meegekregen waarin vaardigheden die je minder beheerst, verbeterd moeten worden. Herinner je je ooit een rood cijfer op je rapport? In veel gevallen kreeg je daar zowel op school als thuis een opmerking over en moest dat beter. Wat als jij je nu kunt focussen op de taken waar je in uitblinkt en de taken die je minder beheerst kunt delegeren aan mensen die daar beter in zijn? Wat kan dat betekenen voor jou en jouw team? Welke ruimte komt er vrij? Welke motivatie kun je daarmee winnen?

  3. Wat als je taken die je niet graag doet en soms blijft uitstellen kan doorgeven aan iemand die daar gepassioneerd zijn ding kan van maken? Wat zou dat kunnen betekenen voor de efficiëntie? Tegelijkertijd kun je er iemand mee motiveren en maak je je team dus sterker.

  4. Hoe meer werk je kunt delegeren naar gemotiveerde anderen, hoe meer werk je met je team gedaan krijgt.

  5. Hoe ben jij op deze positie als leidinggevende geraakt? In veel gevallen is dat door te groeien en stap voor stap meer verantwoordelijkheid te mogen opnemen. M.a.w. iemand heeft taken aan jou gedelegeerd waardoor jij kon groeien.


“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Zie je het nut in van delegeren? Dan geef ik je alvast een aantal tips mee om dit succesvol te doen.

  1. Leer genoegen nemen met het feit dat een taak ook goed genoeg is uitgevoerd. Perfectionisme helpt je niet. Uiteraard moet je kwaliteit borgen, maar sta toe dat een nieuwe eigenaar een deel van de opdracht op een eigen manier invult en naar zijn of haar hand zet.

  2. Maak tijd om de taak grondig uit te leggen en reken op voldoende begeleidingstijd of documentatie. Onderschat dit niet. Een taak die door jou gepercipieerd wordt als één klein dingetje, kan voor de nieuwe uitvoerder een heel stappenplan zijn. Het documenteren op basis van een korte video -en schermopname, is een grote hulp en kost weinig moeite.

  3. Duw de taak nooit in de bak van een reeds overbezette medewerker. Een vol glas kun je niet bijvullen. Ga de dialoog aan en vraag naar de tijdbesteding. Bepaal samen prioriteiten. Zonder expliciet commitment van de ontvanger is delegeren sowieso om ellende vragen.

  4. Motiveer heel duidelijk waarom de taak belangrijk is en wat de taak kan bijdragen voor de ontvanger. Motiveer! Je verwacht immers dat de nieuwe uitvoerder de taak met trots, zorg en nauwkeurigheid uitvoert.

  5. Zorg voor snelle feedback. Spreek af hoe je de opvolging organiseert de eerste weken, zodat de ontvanger altijd weet hoe hij of zij verder kan bij vragen. Spreek af hoe je tussendoor vinger aan de pols houdt.

De focus van jou als leidinggevende ligt op het feit dat de taken gebeuren, niet dat jij de taak zelf moet uitvoeren.

Benieuwd hoe je een succesvolle delegation mindset en practice kunt opbouwen?


➡️ Surf naar www.svolta.be

➡️ Boek een gratis oriëntatiegesprek


Comments


Contact

  • LinkedIn
  • Instagram

Verbindend authentiek leiderschap

Leadership Coach

Begeleiding bij veranderingen

Svolta Coaching

Bedankt voor je bericht!
We contacteren je zo snel mogelijk.

© 2025 Svolta BV - BTW BE 0798.927.038 - Ondernemingsnummer 0798.927.038 - Algemene voorwaarden - Disclaimer

bottom of page