top of page

De magie van "Hoe was je weekend?"

De koffiehoek, de keuken of de tea-corner zo je wil, op kantoor of je werkplek … voor veel mensen is dit een plek van ongedwongen babbels en informeel bijpraten. Het is vaak onbewust een ontlaadplek …

Het is ook een plaats waar sommige mensen zwijgend heen gaan om wat te drinken en in het voorbijlopen misschien een beleefdheidsknikje uitwisselen. Sommigen mijden je blik, anderen zoeken je blik net op. Vrij vertaald: sommigen hebben geen zin in een gesprek, anderen hebben er net nood aan.

Hoe hou je voeling met hoe jouw mensen in de wereld staan?

Iedereen heeft een bepaalde thuissituatie, soms een mindere dag, wat zorgen over de kinderen of de gezondheid, een moeilijk moment in de relatie, te veel op het bord, noem maar op … maar hoe hou je nu verbinding met de mensen in je team? Hoe hou je voeling met hoe jouw mensen in de wereld staan? En misschien een stap verder: hoe help je mensen tijdig te ventileren als ze daar nood aan hebben. Vaak zijn het net de medewerkers die je blik schuwen en uitstralen dat je ze met rust moet laten, die het meeste nood hebben aan een ontlaad-momentje.

Ik deel je graag een eenvoudige gewoonte die voor mij vaak werkte.

Ik heb goede ervaringen met de eenvoudige vraag “Hoe was je weekend?”.

De vraag “Hoe is ‘t?” is voor velen immers een te algemene beleefdheidsvraag, die weinig aanzet tot interesse of verbinding. Ze wordt gezien als “je vraagt het toch maar alleen uit elementaire beleefdheid om de stilte op te vullen en bent niet écht geïnteresseerd in mijn verhaal”. Vaak krijg je dan ook een “goed” te horen, gevolgd door stilte. Geen succesverhaal in mijn ervaring.


De vraag “Hoe was je weekend?” maakt het voor de ontvanger direct heel concreet, het straalt ook meteen meer interesse en empathie uit. Hij of zij kan zich onmiddellijk iets voorstellen bij het antwoord (het gaat nl. over het weekend) en je ontdekt heel snel of iemand goed in zijn vel zit. Als je dat aanvult met een open lichaamshouding naar je gesprekspartner, nodigt dat uit tot een verbindend gesprek. Als je merkt dat de persoon voor je zorgen heeft, stel dan de vervolgvraag: “Wat heb je nu nodig?” of “Wat kan ik voor je doen?”. Zo creëer je mogelijkheid voor de ander mindere ervaringen even van zich af te praten. In veel gevallen is dit al genoeg om verder te kunnen met opgeheven hoofd, en voelt je gesprekspartner zich al beter.



Enne …


Als je zelf de vraag krijgt en je weekend was fijn, geef dit dan ook terug! Antwoord niet te zuinig met een “Goed” maar deel effectief wat ervaringen waar de ander kan op ingaan. Je zult merken dat als je durft openen, je gelijkenissen vindt met de ander en de kans op een fijne babbel er dik in zit.


Dus doe de test:

  1. Hoe was je weekend?

  2. Wat heb je nu nodig?

  3. Wat kan ik voor je doen?

Laat gerust weten wat jouw ervaringen hiermee zijn.

Comments


Contact

  • LinkedIn
  • Instagram

Verbindend authentiek leiderschap

Leadership Coach

Begeleiding bij veranderingen

Svolta Coaching

Bedankt voor je bericht!
We contacteren je zo snel mogelijk.

© 2025 Svolta BV - BTW BE 0798.927.038 - Ondernemingsnummer 0798.927.038 - Algemene voorwaarden - Disclaimer

bottom of page