top of page

Zorg jij voor veiligheid in je team of blijf je hangen bij feedback?

Absoluut, een open feedbackcultuur is een van de voorwaarden voor een constructieve, goede teamwerking. Is het voldoende? Ik vrees van niet.


Er is immers nog een aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen: veiligheid. Onder veiligheid verstaan we de perceptie van elk teamlid vrijuit te mogen en kunnen spreken (feedback geven) zonder het gevoel te krijgen dat daar nadelige gevolgen aan kunnen verbonden zijn. M.a.w. kun jij naar jouw gevoel een volledige andere mening uiten naar om het even wie in je team, inclusief je leidinggevende, zonder angst voor nadelige gevolgen? Uiteraard ga ik er van uit dat je dat op een correcte, respectvolle manier doet.

Je moet m.a.w. het vertrouwen hebben dat je je feedback zonder nadelige gevolgen kunt brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan?


Veiligheid heeft alles te maken met vertrouwen. Vergeet niet: vertrouwen komt te voet en gaat te paard ...

Enkele tips om voor meer veiligheid te zorgen in jouw team:


Tip 1


Heb aandacht voor afwijkende ideeën in de groep en stimuleer medewerkers om die te uiten. Zo leren je medewerkers dat je niet dezelfde mening hoeft te hebben als de mainstream. Vraag bewust in meetings: “heeft iemand hier een afwijkende mening?”. Op die manier stimuleer je je medewerkers om kritisch te zijn en ook gevestigde waarden in vragen te durven stellen.


Tip 2


Besef dat je niet in charge bent over je medewerkers, maar in care van je medewerkers. Je staat ten dienste van je medewerkers zodat zij alles hebben om te kunnen presteren. Als zij het gevoel krijgen dat je voor hen zorgt, zullen ze makkelijker upstream durven communiceren en eventuele problemen durven benoemen. Het zijn immers de medewerkers die best geplaatste zijn om ideeën te opperen en de organisatie te verbeteren.


Tip 3


Doe bij aanvang van belangrijke meetings een checkin waarbij je mensen vraagt:

· hoe ze zich voelen bij het onderwerp en de meeting.

· wat voor hen belangrijke verwachtingen of onderwerpen zijn.

Geef eerst zelf het goede voorbeeld. Door deze kwetsbaarheid te tonen en elkeen zijn of haar gevoel te laten benoemen creëer je een stukje kwetsbare sfeer waarin mensen zich meer verbonden kunnen voelen en zich meer open durven opstellen.


Tip 4


Ga moeilijke gesprekken niet uit de weg (zie vorige blogpost over het voeren van oncomfortabele gesprekken). Doe je dit wel, dan is de doodsteek voor de veiligheid in het team. Je teamleden leren immers dat problemen aankaarten niet veilig is.


Tip 5


Geef het voorbeeld. Veiligheid heeft alles te maken met vertrouwen. Dat wil zeker niet zeggen dat je perfect moet zijn. Respect krijg je maar als je integriteit toont: je probeert te doen wat goed is voor het team, je houdt je aan afspraken, je zegt wat je doet en doet wat je zegt en geeft fouten toe als dat nodig is. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard …


Veel succes!


Wil je hier meer over weten, boek dan een gratis oriëntatiegesprek op www.svolta.be.

Comments


Contact

  • LinkedIn
  • Instagram

Verbindend authentiek leiderschap

Leadership Coach

Begeleiding bij veranderingen

Svolta Coaching

Bedankt voor je bericht!
We contacteren je zo snel mogelijk.

© 2025 Svolta BV - BTW BE 0798.927.038 - Ondernemingsnummer 0798.927.038 - Algemene voorwaarden - Disclaimer

bottom of page