top of page

Hoe saboteer jij jezelf als het goed gaat?

Heb jij ook de neiging je prestaties soms te minimaliseren als het goed gaat of net als je meer impact begint te maken of betere resultaten haalt?


Ons brein is goed in het saboteren als het goed gaat. Het houdt immers van routine en vooruitgang is hoe dan ook verandering. En verandering … is spannend (geen nood, dat hoort zo 😉).


Wanneer je betere resultaten gaat neerzetten, betrap je jezelf soms op uitspraken als ‘ja, maar ik heb niet veel moeten doen voor die klant’, ‘het was vooral mijn team, ik heb niet veel gedaan’, ‘het is beginnersgeluk’. En je merkt dat je zelfs een ongemakkelijk gevoel krijgt als je een zeldzaam complimentje zou ontvangen over je prestaties.


Hoe komt dat?


Dit heeft alles te maken met je zelfbeeld. Hoe denk jij over jezelf als leidinggevende. Wat vind jij van jezelf? Waar vind jij dat je goed in bent? Waar vind jij dat je niet goed in bent? Waar word jij zenuwachtig van?


Je zelfbeeld gaat hand in hand met je comfortzone, de zone waarin je dingen doet die goed en comfortabel aanvoelen, waarin je geen stress ervaart. Je zou kunnen stellen dat jouw zelfbeeld vredig ligt te marineren in jouw comfortzone.


Als je resultaten haalt die beter zijn dat gewoonlijk kan dat sabotage gedrag triggeren. Je treedt immers buiten je comfortzone (sommigen noemen dit graag de stretchzone) maar jouw zelfbeeld is daar niet mee in lijn. Je brein zit dit als risico en gaat proberen het oude, vertrouwde terug op te zoeken. Kortom: het wil terug naar de comfortzone, de zone van zekerheid.


Je zelfbeeld ligt te marineren in je comfortzone. Om sabotage te vermijden moeten beiden tegelijk met elkaar meegroeien.

Concreet ga je dan dingen zeggen en doen die jou niet dienen, die jou naar beneden halen of jouw prestaties minimaliseren. Zo ondermijn je eigenlijk zelf je zelfvertrouwen en ga je je groei belemmeren.


Het is belangrijk jezelf naar waarde de schatten en ook de voortgang te willen en kunnen zien. Dat hoeft uiteraard niet op een arrogante of pocherige manier, maar het correct inschatten van de werkelijkheid is een belangrijke vaardigheid voor jou als leider, niet in het minst het inschatten van jezelf en het zien van de vooruitgang die je maakt. Ik daag je uit om een zonder schroom eens een complimentje te ontvangen ... niet eenvoudig voor de meesten.


Hoe kun je nu omgaan met die zelfsabotage?


  1. Wees vriendelijk voor jezelf. De persoon waarmee je in het leven ruimschoots het meeste gesprekken voert, dat ben jezelf. Als jij negatief tegen jezelf praat, help je jezelf niet vooruit.

  2. Leer de trigger herkennen van het sabotagegedrag. Welke gedachten, welke gevoelens gaan er vooraf aan je sabotagegedrag?

  3. Als je de trigger herkent, kunnen we aan die trigger eenvoudig nieuwe overtuigingen, gedachten en gewoontes koppelen. Concreet: we trainen onze hersenen op alternatieve paden die ons beter dienen, bv. door visualisaties, iets wat in de topsport al sinds jaar en dag is ingeburgerd.

Ik stel vast dat bij veel leidinggevenden de focus vooral op de buitenwereld ligt: we zoeken de groei overal, bij klanten, je team, resultaten, … terwijl de grootste groeikansen en de grootste hefboom voor impact en succes binnenin zit. Daar bepaal je hoe je verbinding met anderen aangaat en dus impact hebt op je omgeving.


Wil je hierop reageren of wil je meer weten?


Laat gerust een bericht achter op de socials of boek een vrijblijvend oriëntatiegesprek op www.svolta.be.





Comments


Contact

  • LinkedIn
  • Instagram

Verbindend authentiek leiderschap

Leadership Coach

Begeleiding bij veranderingen

Svolta Coaching

Bedankt voor je bericht!
We contacteren je zo snel mogelijk.

© 2025 Svolta BV - BTW BE 0798.927.038 - Ondernemingsnummer 0798.927.038 - Algemene voorwaarden - Disclaimer

bottom of page